Tuesday, March 29, 2011

Mari masak asam pedas yg mmg cnfirm pedas!

Ok nih antara menu kegemaran & dah jd kemestian dlm sminggu pasti akan ade menu nih utk dinner! Yess, sy balik keje mmg memasak hatta laki nak mkn xkan nak paksa ke kedai jgk! Lgpun yg kat kedai xkan sama taste nye yg bini msk kan..ekek so oklah mmg ai x kisah nak msk waktu balik keje...sbb mmg happy lyn bersilat didapur dan hasilnya mmg menyentap smpaikan licin menjilat jarii kan...puas hati lah si tukang msk bila yg tukang makan pun dgn jayanya makan smpaikan xde lebihan sisa buangan...hihii

So telah bekali kali bahkan bertahun jgk ai menuntut utk verjaya msk mengikut kriteria yg ditetapkan ie.menepati piawaian tekak org yg dah biasa mkn mskan emaknya kan...hihi so now bolehhlahhhhh...;)

Ok nih adelah cili yg sudah siap di blend bersama bawang merah, bawang putih + sedikit kunyit.sedikit means agak2 lah ye jgn le letak sama byk ngn bwang laks..kang lain jdnya..then siapkan lain2 bhn2 yg akan digunakan mcm kat bwh nih...sebatang serai, asam keping --> kalo xde bleh guna asam jawa jugak tp nnti takut rasa x ' kick' laa...& yg paling penting nak bg asam pedas tuh naik aroma die silalah carik jgk2 daun kelsom + daun limau purut ye..baru terangkat..mau org sblh pun tumpang hidu jerk..ekekek


Dah lepas tuh sah2 le yg utamanya kene ade ikan kan..kalo xde ikan xkan nak mkn kuahnya aje..so sbnrnya kalo nak sedap asam pedas mmg le dgn ikan merah...kenapa x plak ai ketahui..tp mmg kalo buat asam pedas lain cam lain lah rasanya...but it depends..lain org lain tekak kan...jdnya ini adlh mengikut sbijik sejibik resepi turun temurun MIL ai..haha hatta anak die yg nak makan kan...hihiii



So bila sume bhn dah ready skang bleh aje strt msk...sbnrnya msk x susah pun..tp org slalu org tanya camne nak bg kuah pekat + nmpak cam ade minyak2 tuh kan...??..baru nampak cam pure asam pedas ngn color merah menyala tuh...


So ok petuanya senang aje...1st cili kering yg beli nak blend tuh mesti yg jenis pedas & color die merah le kan...then...bila nak menumis tuh letak minyak lebih kurang utk menumis cili td...jgn letak minyak byk sgt sbb nnti cili akan lebam tersembam...so yg nih mmg kene agak2 le ye..sbb kalo ai mmg x pndai bab sukat menyukat nih..jdnya mmg ai main campak2 je...so masa menumis tuh pastikan api pd thp sederhana & tumis cili sehingga garing...garing means naik bau & pastikan die pecah minyak tanpa hangit...tumis bersama serai ye jgn lupa...so mmg x digalakkan meninggalkan kuali waktu ini utk hasil yg baik...so kira kene kaco la kaco...hihi so bila cili dah msk garing then baru masukkan air mengikut kadar kesesuaian & kebayakkan cili td...jgn smpai cairrr....bila dah agak2 air yg dimasukkan td mendidih then masukkan ikan + bhn2 lainnya....so tunggu ikan masak empuk letak sket garam sbg penambah rasa...then siap! Senang kan....ade jgk org yg tmbahkan bendi dlm asam pedas..but like ai said..its depends..mcm kitorg mmg suke mkn gini je mmg menyentap....& slalu kalo ade lebih kuah die bleh buat cicah sama jemput2 or roti kosong later...

Ok dah lepas nih bleh aje cuba...abis dah hutang (u know who u are! ;p) nak share resepi asam pedas yg ai msk at least seminggu skali...ekekek agak2 kalo x brapa nak jd cuba je byk2 kali...jgn giveup! But i believe sume org pun kalo try buat sure jd lah....mesti boleh kan! bezanya sket kut antara menyentap ngn tidak je rasanya kan!

So ini hasilnya.....taraaaaaaa


& walau berkali i msk inilah jgk hasilnya..so senang kan musti jd....nih latest fresh dimasak td..hihi

Hihihi so slamat le mkn yg pedasssssss....yummmmmm!

hah amek ko tetiba ai menjela2 cerita semata2 nak sharekan resepi! Hahaha abis dah utang! Legaaaaaa



No comments:

Post a Comment