Saturday, July 19, 2014

Tragedi #MH17

Dugaan bulan ramadhan.....inilah pertama skali bila dpt berita psl #mh17, sebab masa tuh xtau lagi hujung pangkal cerita ke berita...honestly bila isu melibatkan gini memang i'm reading all out & go thru each of the post in social media....

tipulah kalo x sedih..sebabkan semangat kekitaan & kewarganegaraan yang tinggi memang terkisah juga! Lepas tuh tetiba terbayangkan jika kita sendiri xpun keluarga terdekat yang berada dalam kead ini...nauzubillah....Tp sebaik2 perancangan adalah urusan ALLAH...siapa kita nak pertikaikannya.

duduk seketika lihatlah setiap dugaan yang datang itu disudut +ve....sebab kita yang mengawal akal fikiran kita..ade benarnya memang mudah berkata atau skang nih jd keyboard worrior...tp paling tidak timbulkanlah rasa sympati pada mangsa & keluarga mangsa....juga pada yang menjadi barisan hadapan negara...bayangkan dalam kita tidur lena mereka2 inilah yang mengorbankan masa & tenaga menghadapi segalanya....wallahualam...

memetik kata yang YB KJ nih....ade betulnya!




utk #MAS.......biarlah seribu tohmahan yang kau terima, #MAS tetap jadi kebanggaan negara! #ChinUpMAS


Deepest condolences to those families and relatives...;(
TIME TO UNITED AND GIVE OUR SUPPORT for MALAYSIA!!
#prayformh17 #prayforMH370

Wednesday, July 16, 2014

Hot trending #cdm25

Penuh kut newsfeed arini kat social media dengan trending #cdm25 nih.....fuhhhhh


















Sebagai ingatan bersama...yang baik jadikan teladan & yang buruk jadikan sempadan!

Tidak memihak dimana2 pun..tapi memang orang kita gemar jadikan sesuatu isu semakin "hot".... Siapa kita nak menilai baik buruk manusia..sesungguhnya manusia tidak lepas dari melakukan kesilapan.

Buat "perempuan itu" muhasabah diri...

Buat lain-lain esp keyboard warrior...jdkanlah sempadan bukan menambah caci maki nak-nak bulan ramadhan...

The perk is...benda dah jadi & siapalah kita menolak takdirnya!

Muhasabah & istiqamah..sesungguhnya jika kita menjaga aib seseorg sudah pasti Allah menjaga aib kita...

#remindertomyself


- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, June 30, 2014

Ramadhan Kareem!


Alhamdulillah...1st ramadhan goes smooth..My girls pun alhamdulillah dpt puasa hopefully xdelah byk sangat "drama" until the end...

My hope for this year..InsyaaAllah it would be better compared to last year...& sama-samalah kita mencari keredhaanNya...

There's something perfect for sharing....1 day 1 juz 1 video with Ust Nouman Ali Khan..

Ramadhan is the month of alQuran.

Juz 1: https://www.youtube.com/watch?v=pt9fUcL8njY
Juz 2: https://www.youtube.com/watch?v=gWZDVYom3RE
Juz 3: https://www.youtube.com/watch?v=wFsYnwI6zEA
Juz 4: https://www.youtube.com/watch?v=h2kwFI7bKi0
Juz 5: https://www.youtube.com/watch?v=9C6QyjX53cg
Juz 6: https://www.youtube.com/watch?v=KVh-W6CjIOc
Juz 7: https://www.youtube.com/watch?v=tXsMMj7m9tQ
Juz 8: https://www.youtube.com/watch?v=6NFo35g7zo8
Juz 9: https://www.youtube.com/watch?v=2i80milYJAc
Juz 10: https://www.youtube.com/watch?v=RlKDxmw466Y
Juz 11: https://www.youtube.com/watch?v=Btsvfuu2eE4
Juz 12: https://www.youtube.com/watch?v=K1uQ1l4LQFE
Juz 13: https://www.youtube.com/watch?v=eThSNtJe7SY
Juz 14: https://www.youtube.com/watch?v=Vvn2WCO_zPg
Juz 15: https://www.youtube.com/watch?v=3xOK85qRQ_o
Juz 16: https://www.youtube.com/watch?v=WAwI1MvBViE
Juz 17: https://www.youtube.com/watch?v=x9nMCACgvqk
Juz 18: https://www.youtube.com/watch?v=y5YpDilwN04
Juz 19: https://www.youtube.com/watch?v=T_DMb8o32c8
Juz 20: https://www.youtube.com/watch?v=DzSDr5xiGIE
Juz 21: https://www.youtube.com/watch?v=0qAhT7MV0Fg
Juz 22: https://www.youtube.com/watch?v=bFUACCm25ok
Juz 23: https://www.youtube.com/watch?v=PKFc1o8Yvzk
Juz 24:https://www.youtube.com/watch?v=R6XHHcbcitI
Juz 25: https://www.youtube.com/watch?v=iLvV_1JT2Ik
Juz 26: https://www.youtube.com/watch?v=v_zrDh9Ny8g
Juz 27: https://www.youtube.com/watch?v=kvUU1g4i2bk
Juz 28: https://www.youtube.com/watch?v=xJRf_4tojx4
Juz 29: https://www.youtube.com/watch?v=Ugx4MZK3EGQ
Juz 30: https://www.youtube.com/watch?v=9JL09VjJQWE

Go FIFA...!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, June 25, 2014

Jom visit Pusat Sains Negara!


nih kes mak x boleh amik cuti lagi tapi kita apply halfday then bawak anak2 dara yang bercuti aritu pi visit pusat sains negara…diorg memang x pernah pi lagi jadi time cuti skolah aritu kita pi memang meriah lah aktivitinya…..here we go..

kira cam girls day out nih…kita pi bertiga…kalo ikutkan masuk ade entrance fees..tp masa kitorg pi nih die bg free sebab cuti skolah kan…so kita look & see then learn new things sesambil feels the nature too…exploration begin selama 3 hrs...

dari segala sudut ruang ground floor pameran & experiment lil sis & big sis explore….memang fenats okeh..nasib pkai flat shoes…sbb xde lift nak naik dari 1 floor to another floor…+ dengan sesak ramai orang but we manage to go each one of them...


from the exploration banyak dpt belajar la…esp on interest part…memang both of them nyer interest berbeza sket…bleh agak?? 


so i let them enjoy themselve ler…memang penat sebab mak sorang nak control 2 nih…sebab sorang ke kiri & sorang ke kanan…bila suh follow 1 by 1 memasing sentap sebab nak q-up semua…huhhu

at the end of the 3hrs tuh 2-2 pun shiok lahh…sebab masing2 diberi peluang explore macam2….
last but not least kita pose dulu sebelum keluar hall then kita proceed plak dgn wall climbing kat luar as req by big sis..




ok then….see their faces….penat sudah kita balik ok…alhamdulillah securing-kurangnya ade some xtvt within cuti skolah selain kita coti2 di laut biru….


Friday, June 20, 2014

bila smpai penang! #shortgetaway

Citer lum sempat publish tapi sib baik memori fresh lagi ler bleh recall……

Oh nih kira last minute nyer plan..so misi utama adalah jjcm atau kata lain jalan-jalan carik makan!…kita duk hotel The Gurney…walopun orang kata service x brape nak bagus but for us alhamdulillah seems so good lah…2nd time dah stay sini & yang best harus laa pool for kids kan….luaihhh habaq hang siap slide bagai…hikhikkkk

ok now sebenaqnya cheq nak mai cita pasai makan ler kan….sampai harus pi peke na nasi kandaq ler…kami suka hat jamal punya compared to yang "line clear" apanama nya…hikhikkk but i'm not a fan pun nasi kandaq nih maka hubster yang sungguh melayan...

tgok rupa nan excited tuh dah tau ler kut gaya "kepuasan mendapat" makan…hikhikkkk  tp hat nih lagi satu kebaboom yang kami lagi suke….nasi tomato beratuq jugak…duk dengaq geng kandaq bagitau laa sebelum nih & kami x lepaskan peluang pi meneraii….
kedai only bukak kul 11 malam okeh…bak hang tapi yang pakat beratuq dari kul 10 malam sudaaa….

oh entry patut berkurun dah nih…tapiii tekakk adelah sangat terasa2 cam mengidam plak ler nak mai makan sini…haishhhhhh
1st time try nih…diorg panggil nasi tomato…tengok pict huh…memang pakat leleh ayaq liur tengok….lg tatahan bila dapat makan mau sepinggan xcukup...


Lagi satu nih Q-up untuk next menu…..kat penang nih memang sume kedai makan haruss beratuqqqq gitu…..tepi jalan kaa dalam kedai kaaa…tapi harus yang tepi jalan ler beratuqqqq panjang kan..
laksa janggus katanya….utk laksa lover haruslah sentap kan…memang sodappppp 


btw thanks to geng WCM kandaq ler…sebab diorg yang rajin bawak mai kami makan segala hala tempat sesedap nih….;p
adoiii aii bila nak mai repeat nih…haishhhh trus rasa lapaq memalam nih….

Tuesday, June 10, 2014

Mandom!!

Oh makin kelaut biru mood nak hapdet belog nih...

Sorry ler yer kut ade yg menyinggah nnti ahkak update..kalo ikutkan ade jer citer & tips nak share ...tp macam x menyempat jer...

Mmg skang nih main hapdet kat IG ler....but InsyaaAllah soon or later kita hapdet k..blog jugak best sbb boleh tulis pepanjang lebar dengan harapan orang lain bleh baca sama...so nanti kita hapdet rerajin nanti jengah ler semulaa...

K bai!




- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, May 9, 2014

Budak nak masuk 2 tahun bln nih!

Akal lilhero kesayangan hamba nih...byk akal dah + mulut sama naik...Full video sempat dirakam semalam...dah letak teaser kat fb, so nih full version sebelum die melompat turun...hahahaa

YouTube Video

- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, May 5, 2014

1st in 2014 list done! ..

Alhamdulillah….finally dapat attend this owesome course held in Hotel Premiera,KL…hikhikkk memula cam x caya jer…ofkos…kalo orang memang "line" training nih kira cam simple jer ler…but bukan untuk orang2 teknikal macam kita..

Memang 1st in list to do tahun nih punya zam lah kiranya….banyak lagi lelain but this is the 1st must do…niat dari tahun lepas lagi nak buat tapi cam ade je halangan….alhamdulillah tahun nih belum pun masuk quarter 2 dah fullfil…;p

SO officiallay i'm certified trainer by HRDF…
Happy me sebab nih kira cam starter ler or booster untuk go to the next step….but lelain tuh insyaaAllah will share more…


Sunday, April 6, 2014

Kegilaan baru..goproherotreeplus or gph3+ ngeh ngeh ngeh

Kecik molek jer..hasil memang puas hati...yang best senang nak carry xyah bawak camera besar gabak lagi...



Honestly xder lah plak rege mahal cam dslr yg dulu2 kita hangkut...basic jer dah mang bleh cover up pkai harian belasah...cume kalo nak kadi upgrade pkai utk outdoor xtvt memang kene beli accessori lain laa...







Banyak jer jual kat kedai skang nih...+ dah ade jugak yg jual clon kan..cume kene pandai pilih & tengok...kita xbrani nak komen ler yg clon tuh sbb xde yg tuh..jd xbleh nak ckp..yang ade nih kita layankan...

Tp mmg enjoy that much laa..so sebelum kita pi buat outdoor xtvt kita layankan gph3+ nih utk selfie gitu...hahahaaa

Nak tgok "raw" pict dr gph3+ nih? Nah nih contohnya...mmg xde editing langsung...













So worth the money kan...layan kan je laaa....;p

-Posted using BlogPress from my iPhone