Monday, March 21, 2011

Making of sambal goreng jawa : my version!

Okeh rasanya nih le 1st time ai share xtvt bersilat didapur...hihi bkn xmoh share tp sbb mmg x teror langsung bab2 nih..esp kalo compare ngn yg mmg marvelous laa bab msk2 nih kan...
Tp nih sbg memenuhi permintaan maka ai share le...ini menu asal org johor..sah2 le kalo tanya ai blajo dr my MIL...nak kata champion x jugak..tp bolehlah utk mengisi selera tekak + kenyang perut DH kan...;)
Dulu mmg x brapa nak suke...sbb penyediaannya agak remeh dgn sgala bhn kan..tp bila dah bertahun n menunya adlh sama berulang2 smpaikan ai jd suke...+ kalo xtau nak msk apa mmg nih le pilihan paling tepat n membuka selera...

Pada asalnya menu nih jd pilihan bila time raya...mkn ngn ketupat or lemang..mmg terangkat...tp bila dah rajin sket jdnya menu harian...ekek

So bhn2 nye sama seperti menumis utk msk sambal...ie kene ade cili kering diblend kan bersama bwg merah,bwg putih + serai + sedikit kunyit..then kene msk cili blend tuh smpai cukup garing + naik bau...yg nih penting sbb kalo smbal x cukup msk hasilnya color mmg x semenggah...

So bila dah smbal naik baunya...then masukkan daging...pastu masukkan santan...masak sehingga daging empuk ye...agak2 laa..then baru masukkan udang/ paru sbg tambahan...





Bhn tambahan lainnya adalh kene goreng garing dulu tempe dengan tahu yg dipotong dadu...yg nih terpulang nak grg garing camne...tp sbb DH mmg suke garing sket..spy bila gaul ngn sambal x jd lembikkk....

Bila sambal dah masak..then baru masukkan tauhu + tempe td...masa nih kene kecikkan api dapur ye spy sambal td x kering...so kira bah2 sket le...then baru masukkan kacang panjang + cili masak merah...


hasilnya......taraaaaaaaa




Sedap dimakan begitu sahaja bersama nasi panassssss! sbb sume isi ade - daging,udang, sayur





So layan.....Yummmmmm yummmmm

- Posted using BlogPress from my iPad

No comments:

Post a Comment